2017 Detroit Auto Show-Globalizacija vs Trump


Sve je spremno za ko zna koji po redu salon automobila u Detroitu, koji pored uobičajenog optimizma dilera i šefova marketinga, dolazi i kao manifestacija nadvijena krupnm oblacima zabrinutosti pre svega kanadskih i meksičkih proizvođača auto delova, potom i svih ostalih koji učestvuju u ovom komplikovanom lancu automobilske proizvodnje.

Naime niko u ovom trenutku nema odgovor koliko će izbor Donalda Trump-a za američkog predsednika uticati na stabilnost severnoameričke auto industrije znajući da je jedna od platformi njegove kampanje ukidanje NAFTE, koja je, istina, deklasirala autentičnu američku auto industriju, ali u isto vreme omogućila savremenu globalizaciju tržišta, pogotovo na severnoameričkom tlu.

Imajući na umu da je Trumpa "donela na vlast" pretežno bela američka radnička klasa, tzv. "Blue collar workers" Michigen-a i Ohaja, biće zanimljivo posmatrati 2017. godinu sa ovog aspekta. Kako ispuniti obećano, i da li je realno ukidanje sporazuma NAFTA (North American Free Trade Agreement)?

Koliko će taj potez narušiti ekonomske odnose između država članica? Gde je u svemu tome automobilska unija i kako će ona reagovati na taj potez? Sta podrazumeva Trampova izjava: “US comes first…” kojom euforično pozdravlja jučerasnju odluku Ford-a da odustane od investicije u Meksiku vredne 1.6 milijardi dolara?

“Mnogo buke ni oko čega” rekli bi mnogi, jer ipak samo naivni veruju da je do velike promene moguće. Automobilska industrija je globalni fenomen. Pogotovo tržište Severne Amerike gde su proizvođaci iz Kanade, SAD-a i Meksika "izmešani" do te mere da je nemoguće sagledati realne posledice ovakve politike. Pogotovo ako se uzme u obzir da je upravo reč “Globalizacija auto industrije “ moto ovogodišnjeg salona automobila u Detroitu.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group