2016 Audi A3 e- tron Sportback

Audi je konačno predstavio hibridnu verziju A3 modela. Da li je nemačka kompanija napravila pun pogodak sa ovim automobilom?


Konačno je stigao dugo najavljivani Audi A3 e-tron Sportback, a brojke koje idu uz njega su impresivne. Naime, Audi A3 hibrid, koji je najavljen za 2016. godinu, će trošiti neverovatnih 0.6l na 100km, dok će njegova maksimalna brzina iznositi 222 km/h. Pokretaće ga motor zapremine 1.4l sa turbo punjačem koji će proizvoditi 150 ks, ali će pored njega imati i električni motor koji će vozaču obezbeđivati dodatne 102 ks. Pored toga, automobil će sa punim kapacitetom baterije moći da pređe do 50 kilometra, što i nije toliko impresivan rezultat.

Ipak, gore navedene brojke previše obećavaju. Pre svega, kada je u pitanju potrošnja goriva, potrebno je istaći činjenicu da su testiranja rađena po standardima Evropske Unije koja želi da promoviše vožnju na električni pogon. Sigurno je da vozači neće trošiti tako malo goriva, prvenstveno jer neće moći dugo da voze na električni pogon, već će uglavnom koristiti gorivo. Audi A3 hibrid je odličan za vožnju pri umerenim brzinama, ali to je njegova i osnovna namena. Pozitivno je to što će ovaj automobil moći da se pokrene koristeći samo svoj električni pogon, dok je menjanje brzina mnogo lepše kada se upali benzinski motor.

Enterijer ovog automobila je najbolji u ovom segmentu, i tu nema nikakve dileme. Kvalitetna izrada i materijali koji su lepi na dodir su samo neke stvari koje krase ovaj automobil. Nema velike razlike između hibridne i standardne verzije Audija A3, osim, naravno, u pogonu, ostalo je skoro isto. Nije bilo lako staviti svu e- tron tehnologiju u tako mali automobil, pa je zato rezervoar smanjen i pomeren prema prtljažniku, kako bi se napravio prostor za litijum- jonske baterije. Takođe, motor je pomeren malo prema putnicima, jer je bilo potrebno napraviti dovoljno mesta za elektronske uređaje.

Cena ovog hibrida je mnogo iznad standardne verzije Audija A3, odnosno mnogo je bliža ceni Audija S3 koji ima 300 ks. U Americi, ovaj model će se naći na leto 2015. godine kao 2016. model, a njegova cena će se kretati oko 40 000 dolara. Ipak, budućim kupcima se Audi A3 TDI se nameće kao mnogo bolji izbor, kao i pomenuti Audi S3 koji je, zajedno sa Audijemo A3 TDI, mnogo bolji i kompletniji automobil. Ali, ukoliko želite hibridni Audi, onda je Audi A3 e- tron Sportback za vas.

A. D.


Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group