2015 Kia Sedona

Kia ne želi da se o Sedona modelu razmišlja kao o kombiju...


Naravno, prethodni model je bio kombi. Ali sada, kako kažu ljudi iz Kie, je ,,vozilo za razne vrste potreba". To je interesatno, to izbegavanje da se ovaj vozilo okarakteriše kao kombi. Da, redizajnirana Sedona ima novi nos i izgleda kao da ima mišiće, što je, prema rečima vodećim ljudima korejanske kompanije, ovom automobilu dalo novu ličnost, ali vrata sa strane koja klize govore da je ovo i dalje kombi. Ista stvar je bila i 1984. godine, kada su Dodge Caravan i Plymouth Voyager najavili novu eru po pitanju porodičnih automobila. Zovite ovaj automobil kako hoćete, svako će znati da je to prostran i dobro opremljen kombi koji nudi udobnu vožnju. 

2015 Kia Sedona deli malo toga sa prethodnim modelom, jer je platforma, enterijer i pogon su promenjen. S obzirom na to da ukupna dužina ovog kombija iznosi pet metara, to znači da je njegova dužina povećana za jedan centimetar, dok je međuosovinski razmak povećan za četiti centrimetra. Širina ovog automobila je ostala ista, ali se zato visina krova povećala za dva centimetra. Treća generacija Sedona modela je priklila težinu ovog u odnosu na original, ali ga nije olakšavala. Rešenje je u snazi, odnosno zamenjen je 3.5l V6 sa 3.3l V6 motorom koji ima direktno ubrizgavanje. Inače, isti ovaj motor dele Kia Sorento i Cadenza. Sada ima 216 ks (dodato je 7 ks), ali je potrošnja goriva ostala ista, tj. potrošiće devet litara na 100 kilometara.

Više konjske snage je uvek poželjno, ali ovaj dodatak je više Hello Kity nego Hellcat u pravom svetu. Ubrzanje je dobro za gradske uslove, ali trebaće vam mnogo vremena da preteknete nekoga na putu. Pored toga, amortizacija na ovom kombiju je podešena na udobnu, a ne za brzu vožnju. Servo volan je spor i pomalo tajanstven. Međutim, Sedona nudi sve ono što jedan kombi nudi a to je udobna i tiha vožnja.

Početna cena za ovaj kombi iznosi 20 000 eura, ali ako u tu cenu uračunamo i razne dodatke, onda njegova cena iznosi 31 192 eura. Honda Odisey je model koji je verovatno najbolji u ovoj klasi, ali i Sedona je veoma dobar kombi.  

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group