2015 Dodge Charger SRT Hellcat

Najbrža i najmoćnija limuzina na svetu...


Znali smo šta će doći. Prvo je bilo popunjavanje papira sa Društvom američkih automobilskih inženjera. Posle toga, izašle su i prve špijunske fotografije ovog automobila. Sada, Dodge objavljuje da Challenger SRT Hellcat ima brata koji ima četvoro vrata: Dodge Charger SRT Hellcat. I to nije samo zbog imena, već i zbog iste konjske snage i obrtnog momenta kao Challenger, a upravo te dve karakteristike su ga učinile najbržom limuzinom na svetu.

Koliko brzom? Dodge tvrdi da ovaj automobil od 0 do 100km/h dostiže za 3.7 sekundi, kao i da sa fabričkim gumama prelazi četvrt milje za 11 sekundi. Inače, ovaj automobil je za 0.2 sekunde brži od Challenger SRT Hellcat (koji je lakši 54 kilograma) kada je u pitanju četvrtina milje. Pored Chargera, u grupu brzih limuzina se nalazi Mercedes S63 AMG i Bentley Flying Spur. Ko bi ostvario najbolji rezultat na trkačkoj stazi? Nemamo pojma, ali nam je ovo pitanje dalo sjajnu ideju. I dok je 6.2l motor sa velikim punjačem ugrađen u telo Chargera koje teži skoro dve tone, jedini menjač koji možete dobiti uz njega je osam stepeni automatski menjač sa pedalima iza volana. Dodge Challenger SRT Hellcat dolazi sa crnim i belim ključem. Crveni ključ ograničava snagu ovog automobila na 707 ks, dok crni na ,,samo" 500.

Dodge Charger je, kao i Challenger, opremljen istim točkovima od 20 cola i Pirelli gumama. Dodge tvrdi da je duže telo prednost Chargera u odnosu na Challengera jer je bolja aerodinamika, a ona je istovremeno zaslužna za to da Charger ima veću maksimalnu brzinu od Challengera. Inače, maksimalna brzina Charger-a je 325 km/h. Kao i kod Challengera, novi Charger ima novi enterijer u kom se nalaze nova instrumentalna tabla, kvalitetiniji materijali i menjač u obliku slova T. Pored toga, novi Charger dobija i novi volan koji, zajedno sa sedištima, može da se greje po potrebi.

Cena ovog ovog automobila još nije određena, ali postoji još stvari koje ljudi iz Crysler-a razmatraju: ,,Za sada, samo razmišjamo o Challenger-u i Charger-u". Ipak, možemo li očekivati Durango Hellcat? Šta je sa Dart Hellcat? Dobro, taj zadnji najvjerovatnije se neće nikada pronaći na tržištu. Ali, automobili kao što Cherokee Hellcat ili Crysler 300 su itekako mogući.

A. D. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group