2015 Dodge Challenger SRT Hellcat

Vlasnici novog Challengera mogu da se hvale na popularnim drag trkama, jer je njihov automobil najbrži iz grupe američkih ,,muscle" automobila...


Nacionalna Hot Rod asocijacija je proglasila novog Dodge Challengera SRT Hellcat najbržim automobilom u kategoriji američkih ,,muscle" automobila. Na testiranju, Challenger je za 11.2 sekunde dostigao 200 km/h sa standardnim gumama, dok je sa posebnim smanjio svoj rezultat na 10.8 sekundi. ,,Nije bilo davno kada je automobil koji je četvrt milje prelazio za 10 sekundio bio namenjen isključivo za trke. Danas, sa novim Challengerom možete da se trkate ili da sa porodicom odete na letovanje, što je dokaz da smo uradili veoma dobar posao kada je u pitanju ovaj automobil, rekao je Tim Kinskis, predsednik SRT i Dodge brenda.

Dodge Challenger SRT Hellcat nije samo najbrži, već i najmnoćniji mišićavi automobil sa 707 ks i Hemi motorom koji po prvi put ima veliki punjač. S obzirom na da su urađene velike promene u odnosu na prethodne modele, potrebno je istaći da je Dodge u potpunosti redizajnirao motor, enterijer uradio po uzoru na model iz 1971. godine, a kupcima ostavio mogućnost da biraju između automatskog menjača sa 8 stepeni prenosa i manuelnog sa 6. Kada je u pitanju infortejment sistem, Challenger je model za 2015. godinu opremio sa ekranom od 8.4 inča osetljivog na dodir, koji u svom sklopu ima navigaciju i audio sistem. Takođe, vozač će moći da obavlja svoje telefonske pozive, podešava navigaciju ili da koristi audio sistem pomoću glasnovne komande, dok će isto tako imati 3G mrežu i wireless. Kada je u pitanju bezbednost, Challenger će imati dva airbaga napred, sa strane će imati zaštitne zavese, kao i airbegove za kolena. Pored toga, u svakom  SRT modelu će moći da se podešava kada da automatski menjač promeni brzinu, koliku  udobnost vozač želi, snagu motora... koristeći ekran u sredini table.

Interesatno da Lamborghini Aventador proizvodi nekoliko konja manje od Challengera i ima manji obrtni momenat, a košta sedam puta više. Takođe, Meklaren 650S proizvodi 60 ks manje, a košta 300 000 dolara. Šta sve ovo govori? Dodge Challenger Hellcat je odličan automobil i predstavlja pravo osveženje na tržištu. Njegova cena će privući mnoge kupce, a Ford i Chervolet će imati mnogo problema sa prodajom njihovim modela (Shelby GT500 i Camaro), jer razlika u ceni od 10 000 dolara nije mala. Dodge je sa ovim modelom napravio odličan potez, i sigurno je da će biti veliki broj prodatih modela, a zašto i ne bi. Prvi Dodge Challenger Hellcat će otići na aukciju, gde će mnogi pokušati da postanu vlasnici prvog modela. Novac ostvaren od prodaje će biti uplaćen u dobrotvorne svrhe.   

Dodge je ove godine obeležio stogodišnjicu svog postojanja, a polako se i vraća svojim korenima. Naime, Dodge će za svaki model imati osnovnu i ,,ultimate performance" verziju koju će raditi u saradnji sa SRT. Od mišićavih do porodičnih automobila, džipova, kombija... Dodge će sa modelima za 2015. godinu svojim kupcima da ponudi kvalitet, snagu, pouzdanost, najnoviju tehnologiju, kao i mnogo drugih stvari koje su karakteristične za Dodge brand.  

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group