2015 BMW M4

Novi BMW M4, naslednik odlazećeg M3 kupea, će morati da se dokaže...


Prethodna generacija BMW-a E92 M3 je prodata u preko 40 000 primeraka i najuspješniji je automobil u svom segmentu. Po prvi put u istoriji nemačke kompanije, automobil sa visokim performansama nosi M4 značku. Dakle, treća serija kupe/kabriolet je postala četrvta serija, dok je treća generacija limuzine ostala nepromenjena.

Od F82 M4 se očekuje da obezbedi praktičnost i visoke performanse. Takođe, treba da bude udoban, efikasan za grad i zabavan za vikende. Da li njegov motor može da ispuni sve ovo? Pre nego što odgovorimo na to pitanje, potrebno je da vas uputimo kroz ključne detalje vezane  za 2015 BMW M4...

Motor je glavna promena (pored, naravno, imena), jer je BMW M3 prethodno imao motor koji nije imao turbo punjače, ali to više nije slučaj. Motor ima šest cilindara i zapreminu od 3.0l. Ovaj automobil ima 17 ks više (ukupno 431) i 550 Nm obrtnog momenta zahvaljujući turbo punjačima. Veliki izazov je bio ugraditi turbo punjače i zadržati isti nivo osetljivosti po kojoj je bio poznati prethodni model. Nemačka kompanija je zato primenila ,,mono-scroll" tehnologiju pomoći koje svaki turbo dobija hranu od tri cilindra. 

2015 BMW M4 nastavlja sa tradicijom da stavi što veću snagu na put, a ta snaga se šalje na zadnje točkove. Pored toga, ljubitelji ovog automobila će biti oduševljeni kada čuju da ima šestostepeni manuelni menjač. BMW-ov sedam stepeni DCT se naručuje posebno.  BMW je postavio i električni  Active M diferencijač koji se kontroliše električnim putem kao standardni deo ovog automobila. Takođe, M kočnice su standardne, dok se karbon keramičke naručuju posebno.  

Ovaj automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 4.1 sekundu, a njegova maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Pored toga, troši 8.3 litra na 100 kilometara i proizvodi 194 grama C02 po kilometru. Vizuelno, F82 M4 je sličnog izgleda kao i njegov prethodnik. Teži oko 1497 kilograma, što znači da je 80 kilograma lakši u odnosu na prethodnu generaciju. Kao što znamo, težina je veoma važna kada su u pitanju automobili sa visokim performansama. 

Unutra, stvari su iste kao i kod svake četvrte serije. Ipak, enterijer BWM-a M4 ima sportskiji karakter. Gde god da se okrenete videćete M značke koje vas napominju da niste seli u običan automobil. ConectedDrive tehnologija uključuje odličnu navigaciju, asistenciju pri vožnji koja pomaže vozaču da ne udari u pešake i Stop & Go funkciju. Kupci će takođe dobiti i merač vremena koji se može može kontrolisati pomoću IDrive sistema.

F82 BMW M4 je postavio nove standarde u ovom segmentu i sigurno je da će biti uspešan naslednik E92 M3 modela. Ovaj automobil je kralj trkačke staze i biće to sve dok sledeće generacije Mercedesa C63 AMG i Audija RS7 ne dobiju šansu da ga skinu sa trona.

A. D. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group