2015 BMW M3

 Ovaj M3 smo čekali...


F80 generacija polako počinje da bude omražena zbog konfiguracije motora. Motori su (ili bi trebali da budu) sveti za kompaniju čije se ime prevodi kao ,,Bavarska fabrika motora", i specijalni pogoni bi trebali da budu deo onoga što plaćate kao M automobil, Ali novi M3 turbo 3.0l turbo previše liči na običnu treću seriju, odnosno na 335i. Ako novi M3 koristi delove koji njemu nisu primereni, onda je Bog mrtav i rat je počeo. 

Kada se bolje pogleda, novi motor sa duplim turbom, nazvan S55, dokazuje da je poseban u odnosu na bilo koji M3 pre. Proizvodi 425 ks, i za razliku od mnogih motora sa turbo punjačem ima mnogo glasniji i lepši zvuk.  Ako bismo ga uporedili sa prethodnim V8 motorom, on proizvodi 11 ks više, ali ima i veći obrtni momenat.  Pored toga, ovaj motor je i mnogo lakši, pošto je BMW odučio da čelik zameni lakšim alimunijom, ali i sve na čemu bi mogao da se uštedi i gram. Rezultat svega toga je da F80 45 kilograma lakši od M3 limuzine (sa manuelnim menjačem) i 4 kilograma od 335i.

BMW je ugradio šestostepeni menjač iz prve M serije sa duplim kvačilom. Takođe, sa manuelnim menjačem dobijate bolji osećaj snage, jer WOT prenos vam šalje dobar feedback kroz vaše telo. Povećanje snage i smanjenje težine je uticalo da M3 bude malo brži od starog E90 modela. Kontrolišući ogromni obrtni momenat sa pažljivim kvačilom, ovom automobilu je potrebno 4.1 sekunda da ubrza od 0 do 100km/h i prelazi četvrt milje za 12.4 sekunde.  Ali, BMW je primio mnogo mejlova u kojima je pisalo da je volan u M3 mnogo neprecizan, kao i da nema  povratnih informacija. Osećaj kada pristisnete kočnicu je fenomenalan. Ovaj M3 dolazi ima dodatke za koje ćete morati da izdvojite dodatnih 15600 eura, uključujući karbon keramčke kočnice i kožni enterijer. 

Ovaj automobil vam daje skoro isti osećaj kao M5, razlog za to je  što koristi isti menjač sa duplim kvačilom i diferencijal. Ovo je BMW M3 koji smo tražili. Automobil koji je glasan i brz, dok je istovremeno udoban za vožnju. Kao što kažu na ulici, ,,Hejteri moraju hejtuju". Ako budete posjedovali nekad M3, pozovite hejtere na jednu vožnju. To će ih ućutkati. 

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group