2014 Porshe Cayman/ Cayman S

 Čoveče, koliko je dobar...


Iz Nemačke, zemlje koja nam je dala ,,kupe sa četvoro vrata" i zvuk motora koji se prenosi preko zvučnika u kabinu, dolazi još jedna fantazija - 2014 Porshe Cayman. Nemci žele da ovaj automobil bude nezavistan, čvršći, snažniji i da ima više sportskog izgleda  u odnosu na Boxster, model sa kojim deli motor i prenosni sistem. Naravno, Porshe Cayman je Boxster. Iskreno, ovaj automobil zaslužuje našu pohvalu. Bez obzira da li može krov da se spušta ili ne, ovaj mali sportski automobil sa motorom u sredini nam je jedan od omiljenih. Sa trećom generacijom ovog automobila, Porshe obećava manju težinu, veću snagu i novu tehnologiju unutar šasije. Plus, samo ga pogledajte. Konačno je izašao iz senke 911 modela.

Možda 2014 Porshe Boxster želi da bude nezavistan automobil od drugih automobila koje proizvodi ova nemačka kompanija, ali on dosta toga deli sa novim 911 modelom. Lagane aliminijumske felge čine 44% tela ovog automobila, pored vrata i poda.  Porshe tvrdi da su nova oprema i veliki točkovi uštedeli 30 kg na polju težine. Takođe, nemačka kompanija je zamenila prethodni 2.9l motor sa 2.7l motorom  koji je dodao 10 ks, pa sada ovaj automobil ima 275 ks. Iako mu je snaga povećana a težina smanjena, ovaj automobil i dalje nema petlju. Zapravo, ovaj automobil podseća mnogo na Mazdu Miatu  ili Subarua BRZ. 

Porshe Cayman S ima motor zapremine od 3.4l i proizvodi 50 ks više. U osnovnom modelu su nedostajali obrtaji, dok je u S modelu taj nedostatak itekako popunjen. Oba automobila nude udobnu vožnju na njihovim točkovima od 20 cola. Sedam stepeni automatski menjač prkosi manuelnom sa neverovatnim kvalitetom menjanja brzina, ali i zbog velike brzine prenosnog sistema. Dokaz da je brz govori i podatak da je menjanje brzina iz veće u manju mnogo brže nego sa manuelnim menjačem. Sport dugme, koje uključuje sportsku vožnju, je standardno u ovom automobilu. Pored toga, opremljen je i sa kontrolom stabilnosti i brzim prenosnim sistemom.

Ovo je ono što Porshe Cayman radi najbolje. Mehaničke atribute pretvara u pravu senzaciju. Takođe, volan na ovom automobilu je veoma dobar i precizan. Vožnja u 2014 Porshe Caymanu je drugačija od drugih automobila, osim ako, naravno, ne računamo Boxstera.  

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group