2014 Audi A4 vs. 2015 Mercedes- Benz C300

Evo kako smo odabrali pobednika...

 

2015 Merceddes- Benz C300

Mercedes je napravio velike promene kada je u pitanju ovaj automobil. Najveće promene su urađene na polju dimenzija, odnosno međuosovinski razmak je povećan za 7.6 cm (284cm). Pored toga, dužina automobila je povećana za 9.3 cm i širina za 4 cm. Staroj C-klasi je nedostajala ličnost i funkcionalnost u odnosu na rivale, pa je nemačka kompanija odlučila da to promeni sa modelom za 2015. godinu. Kada se ovaj automobil nađe u prodaji, biće dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka, međutim, verzija sa četvorocilindričnim motorom i pogonom na zadnje točkove će biti predstavljena kasnije. Početna cena za 2015 Mercedes- Benz iznosi 32 000 eura, dok će cena sa punom opremom iznositi 39 000 eura.  

2014 Audi A4

Trenutni Audijev A4 model je ostao nepromenjen od 2009. godine. Iako je sličan po dimenzijama Mercedes- Benzu C300, njegov međuosovinski razmak je veći za 3.5 cm. Audi A4 je ponuđen samo sa jednom vrstom motora, tj. sa 2.0l četvorocilindrični motorom koji proizvodi 220 ks. Takođe, dostupan je sa pogonom na prednje točkove ili na sva četiri točka, kao i sa šestostepenim manuelnim menjačem i osam stepeni automatskim menjačem. U odnosnu na Mercedes je jeftiniji 3 500 eura, što ga na neki način čini primamljivijim automobilom. 

Kakvi su za vožnju?

Oba automobila su brzi na pravim putevima, i potrebno im je 6.5 sekundi da ubrzaju od 0 do 100 km/h. Dakle, tu su jednaki, ali Mercedes je brži za samo 0.1 sekundu kada je u pitanju četvrtina milje. Drugim rečima, nema razlike kada je u pitanju ubrzavanje. Međutim, Mercedes je malo bolji kada je u pitanju upravljanje, ali ako ne želite da testirate granice ovog automobila, onda ćete ići jednako brzo i sa Audijem. Mercedes nudi i pedale iza volana, pa nećete morati da sklanjate ruke sa volana tokom vožnje. Test kočenja ide isto u korist Mercedesu. Naime, Mercedesu je potrebno 34 metra da se zaustavi pri brzini od 100 km/h, a Audiju 38 metara.

Kakvi su im enterijeri?

Kada uđete u C-klasu, videćete materijale iz S-klase, samo u manjem obliku. Dobija se osećaj da je enterijer Mercedesa bogatiji u odnosu na Audijev. Ugrađeni su drveni delovi unutar vrata kako bi prednjim putnicima bilo prijatnije. Nasuprot tome, Audijev enterijer deluje prostranije i lepo, iako Audi nije mnogo menjao enterijer u ovom automobilu. I za razliku od Mercedesa, ekran je dobro integrisan u kontrolnu tablu. Iako postoji mala razlika u veličini međuosovinskog razmaka, i u jednom i drugom automobilu ima dovoljno mesta za putnike. Visokim osoboama će biti prijatno napred u oba automobila.  Zadnja sedišta se u oba automobila mogu spustati, štaviše u Mercedesu se mogu skroz ravno spustiti i na taj način se može obezbediti više mesta za prtljag. 

Kakva im je potrošnja? 

Pre svega, potrebno je istaći činjenicu da je Mercedes bolji u odnosu na Audi kada je u pitanju potrošnja. Naime, C300 model troši 8 litara na 100 km/h, a Audi 9 litara. 

Bezbednost i tehnologija?

Sa 11 vazdušnih jastuka u odnosu na 10, Mercedes  je i na ovom polju bolji od Audija. Takođe, oba automobila dolaze sa kontrolom stabilnosti, ABS-om i kamerama za parkiranje. Bluetooth je isto standardan u oba automobila, ali C300 ima i USB priključak za razliku od Audija. 

Pobednik

S obzirom na bolje performanse, bolji enterijer i štedljivost, Mercedes je izašao kao pobednik iz ovog duela, ali Audi A4 je i dalje dobar izbor. Pored toga, Mercedes će morati da se pomuči kako bi zadržao ovu prednost u odnosu na Audi i BWM, jer sledeće godine izlazi novi A4 model, kao i novi BMW M3. Ipak, za sada se C-klasa pretvorila u jednu od najboljih limuzina na tržištu.

A. D. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group